De mens is een gek beestje. Kalk ergens een lijn op de grond, noem het een grens en je kan er donder op zeggen dat iedereen er een foto wil nemen.

Het maakt dan niet eens uit of die op de juiste plaats geschilderd is, zoals de noordpoolcirkel in Santa Claus Village in Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland. De echte noordpoolcirkel ligt namelijk noordelijker, een dikke twee kilometer volgens mijn berekeningen.

(Vorige delen gemist? Deel 1. Deel 2.)

Dat komt omdat de noordpoolcirkel per definitie niet op een plaats blijft liggen, maar constant opschuift. Het land dat binnen de noordpoolcirkel ligt, kent minstens één dag per jaar waarop de zon 24 uur schijnt en minstens één waarop die zich 24 uur lang niet laat zien.

Aangezien de ashelling van de aarde fluctueert, schrijdt de noordpoolcirkel momenteel noordwaarts aan een duizelingwekkende snelheid van 15 meter per jaar, is de lijn door Santa Claus Village (de poolcirkel van 1865) hopeloos verouderd en maken duizenden mensen, inclusief ondergetekende, zich dagelijks hopeloos belachelijk. Ach ja.

lapland-deel-3-2
Zalig zijn de naïeven van geest. Op de noordpoolcirkel. NOT.

Laat ik er maar geen doekjes omwinden: Santa Claus Village moet qua commerciehel op aarde weinig onderdoen voor het Wijnegem Shopping Center.

Naïeve toeristen betalen er 18 euro om mee te mogen op een rendiertocht… van 400 meter… door het dorp zelve. Je kan voor een prijsje ook mee op aurorajacht. Niet tevreden, geld niet terug. Terwijl het noorderlicht spotten in Lapland toch vooral een kwestie is van je ogen openhouden.

In Santa Claus Village kan je ook op de schoot kruipen bij Joulupukki, de Finse naam van de Kerstman. De echte, zo wordt me verzekerd. Nu weet ik ook met zekerheid dat de Kerstman een aardig mondje Russisch spreekt, afgaande op de manier waarop hij de mensen achter ons begroette. Een goeiedag in het Nederlands zat er evenwel niet in.

Achteraf kan je de foto, het bewijs van je ontmoeting met Joulupukki, kopen en laten afprinten voor enkele tientallen euro’s. Het is duidelijk dat de goede man zijn budget ergens moet rondkrijgen.

lapland-deel-3-4
Zelfportret met de Belgische en Estse post aan de Kerstman

De Kerstman heeft hier namelijk ook z’n bureau, workshop en zijn postkantoor. Je kan er het hele jaar door kerstkaarten sturen. Nogal wiedes! Deze kerstkaarten komen evenwel ook aan met kerstmis, ongeacht van het tijdstip dat je ze in de postbus duwt.

Omgekeerd komen hier karrevrachten post aan voor de Kerstman. Tegenwoordig krijgt hij het meeste kaartjes uit China, waar nota bene slechts één procent van de bevolking christelijk is. Dat Chinese toeristen massaal Lapland bezoeken, zal er wel iets mee te maken hebben.

Wist je dat:

-Rovaniemi niet enkel de thuishaven van de Kerstman is, maar ook die van Lordi. De heavymetalband won in 2006 het Eurovisiesongfestival. Als presentje noemde Rovaniemi een plein in het stadscentrum naar hen.

-Rovaniemi jarenlang de noordelijkste McDonald’s ter wereld had. In 2013 ging er eentje open in Moermansk, Rusland.

-een voetbalclub uit Rovaniemi FC Santa Claus heet. Die sjarels spelen in de Finse derde klasse en krijgen ongetwijfeld de fijnste spreekkoren te horen van de tegenstander.